Skip to main content
 

– først med nyheter om medisin

127 legemidler testes ut som behandling for Alzheimers

164 forskningsprosjekter prøver for tiden å utvikle nye medisinske behandlinger mot Alzheimers sykdom, og totalt 127 legemidler testes, ifølge den årlige statusrapporten om utviklingen av legemidler mot sykdommen.

Tidsskriftet Alzheimers & Dementia har nylig publisert sin årlige sammendragsrapport over nye legemidler som testes mot Alzheimers sykdom. Rapporten viser at det fortsatt foregår en betydelig utvikling innen nye medisiner mot sykdommen.

Globalt er det registrert totalt 164 forskningsprosjekter, som inkluderer testing av 127 ulike legemidler mot Alzheimers sykdom eller de nevropsykiatriske symptomene som kan følge med sykdommen. Av de 164 prosjektene er det 48 i fase III, 90 i fase II, og 26 i fase I. Flertallet av de eksperimentelle legemidlene (76 prosent) i de kliniske forsøkene er av den sykdomsmodifiserende typen, mens en minoritet av prosjektene har som mål å styrke det kognitive funksjonsnivået eller å behandle nevropsykiatriske symptomer.

Å rekruttere deltakere til forsøkene er en av de store utfordringene, da prosjektene for tiden involverer mer enn 50 000 personer. I gjennomsnitt tar det drøyt to år å rekruttere nok deltakere til et fase I-forsøk, to og et halvt år for et fase II-forsøk, og mer enn tre år for et fase III-forsøk.

Flere eksperimentelle legemidler er godkjent

Sammenlignet med situasjonen ved inngangen til 2023 er det nå noe færre forskningsprosjekter på gang (164 i 2024 mot 187 i 2023), færre eksperimentelle legemidler under utprøving (127 mot tidligere 141), færre nye kjemiske stoffer (88 mot tidligere 101), men omtrent like mange resirkulerte legemidler (39 mot tidligere 40).

På den annen side begynner noen av de mange forsøkene nå å bære frukter, ettersom to nye legemidler mot Alzheimers sykdom, aducanumab og lecanemab, har blitt godkjent av de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA i løpet av de siste årene – og et tredje legemiddel, donanemab, skal nå vurderes. Alle tre legemidlene tilhører en ny kategori av sykdomsmodifiserende legemidler mot Alzheimers. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) avgjør for tiden om lecanemab og donanemab kan godkjennes for behandling i Europa.