Ny studie viser sammenheng mellom nyfødtes blodproteiner og risiko for MS
En ny studie fra Statens Serum Institut i Danmark viser at proteiner i blodet fra nyfødte barn kan gi innsikt i risikoen for å utvikle MS når barna blir eldre.
Statens Serum Institut (SSI) har i samarbeid med et internasjonalt forskerteam analysert 68.768 blodprøver fra nyfødte barn, og resultatene kaster nytt lys over de genetiske sammenhengene mellom komponentene i det medfødte immunsystemet, spesifikt C3 og C4 proteiner, og deres spesifikke rolle i risikoen for å utvikle autoimmune sykdommer som MS, lupus, revmatoid artritt, type-1 diabetes og psykiske lidelser.
Studien er publisert i tidsskriftet Cell Genomics.
Det medfødte immunsystemet (komplement systemet) består av en rekke forskjellige proteiner, og det er disse proteinene som kan bidra til å si noe om risikoen for å utvikle autoimmune sykdommer og psykiske sykdommer på et veldig tidlig tidspunkt.
Forskningen fremhever at individuelle genetiske forskjeller som fører til variasjoner i nivået av komplement C4-protein spiller en kritisk rolle i kroppens immunrespons. Interessant nok tyder resultatene på at personer med genetiske variasjoner som resulterer i høyere nivåer av C4-protein, kan ha en lavere risiko for å utvikle MS, men også lupus, revmatoid artritt og type-1 diabetes.
Genetiske varianter som er knyttet til høyt nivå av proteinet C4, er derimot knyttet til økt risiko for utvikling av tarmsykdommen Crohns sykdom senere i livet.
Nis Borbye-Lorenzen
- Våre funn støtter hypotesen om at komplement systemet er involvert i autoimmune og psykiatriske sykdommer, og oppfordrer til ytterligere forskning i mekanismene bak dette. I tillegg ser vi over 50 koblinger til andre steder i vårt arvemateriale som har betydning for mengden av C3 og C4 i vårt blod. Disse funnene gir også grunnlag for ytterligere forskningsstudier, sier Nis Borbye-Lorenzen, spesialkonsulent og forsker ved avdelingen for medfødte sykdommer på SSI.
Det internasjonale forskerteamet bak funnene, som i tillegg til forskere fra SSI inkluderer forskere fra Australia og fra Aarhus- og København Universitetene samt Universitetssykehusene, har sammenholdt proteinmålinger med forsøkspersonenes arvemateriale i det hittil største forskningsprosjektet i verden.