Skip to main content
– først med nyheter om medisin

Hjernen ser annerledes ut hos personer med migrene

Hjernens struktur er annerledes hos personer med migrene sammenlignet med personer uten migrene. Det viser en ny dansk studie, som peker på at endringene ses i områder i hjernen som er forbundet med smerte.

I studien, som er publisert i Neurology, undersøkte forskerne om det er forskjeller i hjernens struktur og overflate når man sammenligner mellom personer med og uten migrene. I studien deltok 296 voksne med migrene og 155 voksne uten migrene. De deltakende personenes hjerner ble skannet i en MR-maskin.

Forskerne fant tydelige forskjeller mellom forsøksdeltagerne med og uten migrene. Jo flere migrenedager deltakerne hadde, jo større var forskjellen i forhold til deltakerne uten migrene. Forskjellen var derfor størst hos deltakerne med kronisk migrene. Sammenhengen mellom forandringene og migrenedager gjør forskerne sikre på at forandringene er forbundet med migrene.

- Det er påfallende at endringene er mest uttalt hos dem som er hardest rammet av migrene, og at endringene er direkte relatert til hvor ofte man har hodepine. Dette taler for at våre funn henger sterkt sammen med migrenesykdommen, sier professor Messoud Ashina, som er ansvarlig for prosjektet, i en pressemelding.

Usikkerhet om årsaken

Det er fortsatt uklart om endringene skyldes at hjernen tilpasser seg de gjentatte migreneanfallene, eller om endringene er genetisk bestemte og gir risiko for å utvikle migrene. Det håper forskerne å kunne belyse i fremtidige studier.

Det har ikke tidligere vært mulig å vise en entydig forskjell i hjernen hos personer med migrene. Resultatene fra den nye studien bidrar til forståelsen av migrene som en biologisk, nevrologisk sykdom, hvor biologiske systemer i hjernen spiller en rolle for sykdommen. Det er imidlertid fortsatt nødvendig med flere studier for å kartlegge de prosessene på cellenivå som skjer i hjernen ved migrene, og hvordan endringene i hjernens struktur eventuelt er forbundet med disse mekanismene, står det i pressemeldingen.

Messoud Ashina peker på behovet for studier med andre typer skanninger og for grunnforskning i modeller for migrene.

- Vi har muligens funnet en biomarkør for migrene, altså en måte å oppdage sykdommen på. Dette må undersøkes nærmere. Vi kan ennå ikke stille diagnosen basert på en MR-skanning, men våre resultater viser nye retninger for hvilke mekanismer vi skal se på for å forstå sykdommen, og hvordan fremtidige behandlinger kan påvirke dem, sier han.