Mye fisk på spiseplanen koples til færre kar-skader i hjernen
Jo mer fisk på spiseplanen – desto mindre tendenser til sykdom i hjernekarene.
Dette indikerer en ny fransk studie publisert i tidsskriftet Neurology.
Den nye studien er en analyse av data fra den store franske befolkningsundersøkelsen ”Three City Study” – som undersøker relasjonene mellom vaskulære sygdommer og risiko for demens.
Forskerne analyserte MR-skanninger fra 1.623 personer over 65 år uten sykehistorie med slagtilfeller, hjerte-kar-sygdommer eller demens. Deltakerne måtte dessuten fylle ut et spørreskjema om spisevanene sine.
Forskerne delte inn deltakerne i fire grupper, alt ettersom de spiste fisk mindre enn en gang i uka, omlag en gang i uka, to til tre gange i uka - eller fire eller flere ganger i uka.
Forskerne sammenlignet antallet tegn på blodkarsykdommer hos deltakerne i hver gruppe.
De som svarte at de spiste mye fisk viste - under MR-skanning av hjernen - færre tegn på karskader enn de øvrige.
Sammenhengen mellom fiskeinntak og blodkarsykdommer var i undersøgelsen sterkere hos personer i alderen 65 til 69 år enn for eldre mennesker - og det var ingen signifikante sammenhenger mellom personer over 75 år som tyder på at effekten av fiskeinntaket er sterkest hos yngre som ennå ikke har utviklet hjernesygdom, konkluderer forskerne.