Hardt fysisk arbeid øker risikoen for demens med 55 prosent
Menn i hardt fysisk arbeid har høyere risiko for å utvikle demens enn menn med stillesittende arbeid, viser ny forskning fra Universitetet i København. Forskerne mener at helsemyndighetene bør endre anbefalingene for fysisk aktivitet.
Det er ikke bare kroppens muskler og ledd som slites ned av hardt fysisk arbeid. Også hjernen og hjertet lider overlast. En ny studie fra Universitetet i København - offentliggjort i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports - viser at folk med hardt fysisk arbeid har 55 prosent høyere risiko for demens enn mennesker med stillesittende arbeid.
I Danmark lever omkring 90.000 med demens og det finnes ingen medisin som kan helbrede eller redusere risikoen for sykdommen. Den gjengse oppfatning har hittil vært at fysisk aktivitet generelt kan redusere demensrisikoen, på samme måte som en ny studie fra forskere på Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital og Universitetet i København viser at man nesten kan halvere risikoen for aldersrelatert demens hvis man følger rådene om sunn livsstil for å forebygge hjerte- og karsykdommer.
Det er imidlertid avgjørende hvilken type fysisk aktivitet man utfører, forklarer lektor Kirsten Nabe-Nielsen ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Universitetet i København, som ikke er forbauset over at hardt fysisk arbeid er en risikofaktor for demens, da tidligere studier har vist tegn på at hardt fysisk arbeid kan påvirke blodomløpet og dermed også blodtilførselen til hjernen negativt.
- Vi hadde allerede på forhånd en sterk formodning om at hardt fysisk arbeid er relatert til en høyere risiko for demens. Andre studier har forsøkt å påvise dette, men denne er den første til å koble de to temaene sammen på en overbevisende måte. Når man for eksempel ser WHOs veiledning til hva man kan gjøre for å forebygge demens og sykdommer i det hele tatt, nevnes fysisk aktivitet som en viktig faktor. Men vår studie peker på at det skal være fysisk aktivitet av det ’gode’ slaget. Og det er hardt fysisk arbeid ikke, sier Kirsten Nabe-Nielsen og utdyper videre:
- Derfor bør veiledninger fra helsemyndighetene differensiere mellom fysisk aktivitet i fritiden og fysisk aktivitet i arbeidet siden det ser ut til at de to typene fysisk aktivitet faktisk står i motsetning til hverandre, sier Nabe-Nielsen. Hun understreker at selv når studien tar høyde for røyking, blodtrykk, overvekt, alkoholinntak og fysisk aktivitet på fritiden, henger fysisk hardt arbeid sammen med en høyere forekomst av demens.
Skal støtte opp om forebyggelse
Kirsten Nabe- Nielsen har - med hjelp fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital - ledet studien sammen med Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Medforfatter av studien, professor MSO Andreas Holtermann fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø, sier at han håper studien kan bidra til å rette fokus mot forebyggende virksomhet, ettersom forandringene i hjernen starter lenge før man forlater arbeidsmarkedet.
- Mange arbeidsplasser har allerede helsefremmende tiltak for medarbeiderne. Problemet er bare at det stort sett er de ressurssterke med høyere utdanning som benytter tilbudene. Folk med kortere utdannelse har oftere utfordringer med overvekt, smerter og dårlig fysisk form, til tross for at de går flere skritt og i høyere grad bruker kroppen som verktøy. For en håndverker er det for eksempel ikke tilstrekkelig å løfte mindre tungt, hvis han ønsker å bli værende i faget til han er 70 år. For personer med manuelt arbeid og kortere utdanning er det også nødvendig å være helsemessig bevisst og forebygge med mosjon og styrketrening, uttaler professor Holtermann.
Studien benytter data fra Copenhagen Male Study (CMS) fra 4721 danske menn som leverte inn opplysninger om hvilken type arbeid de utførte på 70-tallet. Undersøkelsen omfattet 14 større virksomheter i København, hvorav de største var DSB, Forsvaret, KTAS, postverket og København kommune.
Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø arbeider nå videre med resultatene fra studien for å finne frem til bedre arbeidsforløp som medfører at hardt fysisk arbeidet kan gi en positiv treningseffekt i stedet for at det sliter ned hjertet og hjernen.