MRNA covid-19-vaksiner øker ikke MS-pasienters korttidsrisiko for kliniske attak
MS-pasienter over hele verden blir anbefalt å la seg vaksinere mot covid-19. Et italiensk forskerteam har derfor undersøkt MS-pasienter i de to første månedene etter første sprøyte med mRNA-vaksinene fra Pfizer/BioNTech og Moderna.
Vaksinesikkerheten for MS-pasienter har vært gjenstand for debatt og mRNA-midlene mot covid-19 har utløst et presserende behov for at få avklart disses sikkerhet i forhold til slike pasientene, forklarer den italienske professor Massimiliano Di Filippo på Neurologisk Klinikk ved Perugia Universitet om bakgrunnen for en nylig offentliggjort prospektiv, multisenter- observasjonsstudie i BMJ Neurology, Neurosurgey & Psychiatry.
Studien er, ifølge Massimiliano Di Filippo, den første prospektive undersøkelsen som omfatter en stor kohorte fra 25 italienske MS-sentre. Pasientene i studien ble fulgt i minst to måneder etter første dosis - i form av overvåking av pasientenes selvrapporterte symptomer.
- Vår foreløpige analyse viser at Pfizer/BioNTech(BNT162b2) vaksinen ikke øker den kortsiktige risikoen for klinisk reaktivering hos pasienter med MS, fastslår Di Filippo, som likevel påpeker at undersøkelsen er begrenset av utelukkende å være basert på pasientenes egne data - og ikke ble fulgt opp med - for eksempel - skanninger:
- Mangelen på MR-data forhindrer mulig påvisning av potensiell MR-aktivitet uten kliniske tilbakefall og oppfølgingen vår er kort. Større observasjonsstudier med lengre oppfølging ville vært ønskelig. På grunn av det lave antallet pasienter med progressiv MS i kohorten (21 av 324 forsøkspersoner, 6,5 prosent) kan det ikke trekkes klare konklusjoner om virkningene av Pfizer/BioNTech BNT162b2 –vaksinen i forhold til forverring av sykdom ved progressiv MS. På tross av disse begrensningene mener vi likevel at resultatene av undersøkelsen vår kan forbedre klinisk praksis i forhold til å drive kliniske beslutninger og støtte anbefalingen om å fremme adgang til COVID-19-vaksinasjon for MS-pasienter, sier Di Filippo.
Av studien fremgår det at 324 MS-pasienter - som alle var blitt vaksinert med Pfizer/BioNTech BNT162b2-vaksinen – deltok. Samlet sett hadde 28 av 324 (8,6 prosent) pasienter vært smittet med coronavirus mellom 224,8 ± 103,5 dager før den første vaksinasjonen). 322/324 pasienter (99,4%) fikk begge vaksinedosene med et intervall mellom dosene på 21,5 ± 4 dager. I de to første månedene før vaksinasjonen ble det rapportert om seks kliniske tilbakefall hos seks av 324 pasienter (1,9 prosent). I de to månedene etter vaksinasjon forekom det sju kliniske tilbakefall hos 7/324 pasienter (2,2 prosent). Forekomsten av tilbakefall i de to månedene før og etter vaksinasjonen var ikke statistisk forskjellig (B = 0,154, 95%CI -0,948 til 1,288, p = 0,78). Demografiske data som alder og kjønn - samt sykdommens varighet - hadde ingen effekt på forekomsten av tilbakefall. Fem av pasientene med tilbakefall var kvinner. Fem tilbakefall var monofokale, og to var multifokale. De gjennomsnittlige tidsintervallene mellom den første dosis med vaksinasjon og det kliniske tilbakefallet var 44 ± 11,6 dager.