Nytt håp for myasthenia gravis-pasienter
Det komplementhemmende medikamentet Zilbrysq (zilucoplan) kan hjelpe pasientene som er hardest rammet av den sjeldne nevrologiske sykdommen myasthenia gravis (MG).
Det viser fase-3-studien RAISE, som nylig ble publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet Neurology.
– Jeg håper og tror at Zilucoplan blir en ny behandling for myasthenia gravis med generaliserte symptomer, fordi dette er en terapeutisk komplementhemming som er sentral i sykdomsmekanismen ved myasthenia gravis, sier medforfatter Angelina Maniaol, overlege ved nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.
239 pasienter deltok i RAISE-studien. 86 (49 prosent) pasienter ble randomisert til Zilucoplan 0,3 mg/kg og 88 (51 prosent) pasienter ble tildelt placebo. Pasienter som fikk Zilucoplan viste en større reduksjon i MG-ADL-skåre fra baseline til uke 12, sammenlignet med de som ble tildelt placebo.
En effektiv tilleggsbehandling
Acetylcholinreceptor antistoffene som produseres ved MG er kjent for å aktivere komplementsystemet som bidrar til en ødeleggelse av muskelmembranen, i tillegg til at antistoffene i seg selv blokkerer den nevromuskulære transmisjonen. Begge disse mekanismene er sentrale ved MG, og at de gir muskeltrettbarhet og svakhet.
– Det er bevist fra tidligere studier at hemming av komplementsystemet er en effektiv tilleggsbehandling hos myasthenia gravis-pasienter, men behandlingen har vært for dyr og må gis på sykehus. Eksempel er eculizumab, et monoklonalt antistoff som hemmer C5, sier Angelina Maniaol.
Zilucoplan hemmer også C5 og gis subkutant daglig, og som hjemmebehandling. Den publiserte studien som Oslo universitetssykehus har deltatt i går over 12 uker og viser en rask positiv effekt på de kliniske tester, MG-ADL, primære endepunkt, etter cirka en uke i behandlingsgruppen sammenlignet med placebo.
Forekomster av alvorlige bivirkninger og alvorlige infeksjoner var lik i begge gruppene.
– Bivirkningsprofilen i denne publiserte studien viser at det er mest lokale plager, ved innstikk og mindre alvorlige infeksjoner. Alle må vaksineres med meningokokkvaksine før oppstart av behandling, da dette er den største infeksjonsrisikoen, sier Angelina Maniaol.
MG er en sjelden sykdom
Det er omtrent 700 tilfeller av MG i Norge. Prevalens på crika 150 per million, det er altså en sjelden sykdom. Det er cirka 85 til 90 prosent av alle med MG som har generaliserte symptomer. Hvor hardt de er rammet varierer, men de fleste har ganske uttalt muskeltrettbarhet før de starter med standard behandling.
– Et fåtall – cirka 10 prosent – har okulær myasthenia gravis, det vil si at kun øyemuskler er rammet. Disse behandles på samme måte, men var ikke inkludert i studien, sier Angelina Maniaol.
Standardbehandling i dag er først symptomatisk behandling med Mestinon (pyridostigmin) som øker tilgjengelig i mengde av acetylcholin in synapsen og gir bedre muskelutholdhenhet. Hvis det ikke er tilstrekkelig, da må pasientene startes på immunsuppressiv medikamentell behandling, som bidrar til å dempe antistoff produksjonen hos MG-pasienter.
– Prednisolon og Azatioprin er de mest vanlige å starte med. Det tar oftest flere måneder før myasthenia gravis pasienter bedres av standard behandling og ofte får de bivirkninger som gjør at vi må bytte behandling underveis, sier Angelina Maniaol.