Forskere finner ny metode for behandling av Alzheimers sykdom
Cellenes eget rensesystem er det sentrale elementet i en ny type medisin mot Alzheimers sykdom - som tilsynelatende ikke gir bivirkninger.
Behandlingen er utviklet ved hjelp av kunstig intelligens (AI) av en gruppe norske forskere, som gjennom en årrekke har undersøkt hjernesykdommen.
Den nye typen behandling består av stoffene rhapontigenin og kaempferol, som stimulerer utrensning av døde celler i hjernen - og den nye medisinen ser ut til å bli en presis behandling, der det ikke er rapportert bivirkninger.
- Vi mener at vi skal være i stand til å minske eller stoppe utviklingen av sykdommen hos pasienten. Det kan vi gjøre ved å øke cellens evne til at rense seg selv (...) Vi kan sammenligne det med å ansette ekstra folk for å utføre et rengjøringsarbeid som har ventet for lenge, sier lektor Evandro F. Fang ved Universitetet i Oslo.
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, og forsøket er foretatt med mus og en type ringorm. Forskergruppen med lektor Evandro F. Fang i spissen har tidligere beskrevet hvordan det er mulig å stimulere cellens eget avfallssystem.
Kunstig intelligens forkorter prosessen med flere år
Gruppen fant ut at rense-prosessen er essensiell, når det handler om å stimulere utrensing av døde celler i hjernen, som er viktig ved Alzheimers sykdom - fordi nervecellene i hjernen blir svakere og dør i takt med alderen.
Forskerne identifiserte at det som følge av de døde cellene skjer en opphoping av de skadde mitokondriene, som ødelegger for normale prosesser som cellen skal utføre.
Ved hjelp av kunstig intelligens fant forskerne etter tre måneder frem til at stoffene rhapontigenin og kaempferol virket spesielt stimulerende for mitofagi, som rense-prosessen også kalles.
Etterpå undersøkte forskerne stoffenes virkning på mus og en type rundorm, der de fant ut at medisinen begrenset hukommelsestap uten at det ble rapportert bivirkninger.
Behandlingen kan styrke andre organer i kroppen
Håpet med den nye metode er at det også kan være andre fordeler å hente gjennom rensning av cellene. Effektiviseringen av utrensning av døde celler i hjernen, vil nemlig også kunne øke utrensningen i andre organer, forklarer forskergruppen.
- Vi kan styrke andre organer ved å oppnå en mer effektiv opprensking av skadede energikilder i cellene. Hjertet og musklene kan bli sterkere, noe som også er viktig for å minske de utfordringene som pasientene møter på grunn av sykdommen, sier Evandro F. Fang.
Fang og kollegene hans har søkt om patent på rhapontigenin som behandling for Alzheimers sykdom og vil fortsatt benytte kunstig intelligens til å tilpasse den nye behandlingen.
I tillegg arbeider den norske forskergruppen også på å beskrive mer detaljert hvordan rhapontigenin og kaempferol kan hjelpe med å bevare hukommelsen og bremse utviklingen av Alzheimers.