Mozart-effekt forebygger epileptisk aktivitet
EAN: Mozarts musikk har flere ganger vist seg å ha en dempende effekt på epileptisk aktivitet. I en ny studie som bekrefter virkningen, konkluderer de tsjekkiske forskerne med at det er musikkens akustiske egenskaper som gir en effekt.
Avspilling av Mozarts Sonate for to klaverer K448, reduserte elektriske utladninger (ED) som forbindes med epileptiske anfall med 32 prosent i en ny studie gjennomført ved St. Anne Hospital of CEITEC på Masaryk Universitet i tsjekkiske Brno. Forskerne mener at det er musikkens akustiske egenskaper som påvirker hjerneaktiviteten. Andre former for musikk med samme egenskaper vil med andre ord sannsynligvis også kunne fremkalle den dempende effekten, uttalte professor Ivan Rektor nylig under et pressemøte i forbindelse med EAN Virtual 2021.
Forskerne har målt hjerneaktiviteten ved avlytting av musikk ved hjelp av elektroder som blir implantert før kirurgi hos epilepsipasienter.
Haydn duger ikke
Forskerne kom frem til konklusjonen om de akustiske egenskapene ved å sammenlikne effekten av Mozart med effekten av Haydns No 94. Dette musikkstykket har en helt annen dynamikk, rytmikk og tonalitet, og i motsetning til Mozarts sonate fremkalte det økt elektrisk aktivitet i deltagernes hjerner.
- Til vår overraskelse var det signifikant forskjell på effekten av å lytte til Mozarts K448 og Haydns No 94. Mozart reduserte ED med 32 prosent, mens Haydn økte aktiviteten med 45 prosent, sier professor Rektor.
Ikke bare følelser
Tidligere har man hypotisert at effekten av musikk kunne skyldes en følelsesmessig reaksjon i form av utladning av dopamin, men denne mekanismen er ikke dokumentert, og i den nye studien har forskerne funnet ut at den største reduksjonen i ED fant sted i den delen av hjernen som er involvert i å oversette akustiske signaler - og ikke det mesiotemporale området som spiller en viktig rolle ved følelsesmessig reaksjon på musikk.
- Effekten av å lytte til musikk kan ikke forklares med belønning i form av utladning av dopamin. Pasientene våre var ikke musikkjennere, og de foretrakk ikke det ene av de to musikkstykkene. Derfor er det ingen grunn til at tro at K448 ga mer nytelse enn No. 94, sier Ivan Rektor.
Han vurderer at funnet kan bane vei for utvikling av individualisert musikkterapi som forebygging av epileptisk aktivitet. Studien indikerer i hvert fall at området bør utforskes ytterligere, mener han.
- Basert på vår forskning foreslår vi at man undersøker bruken av musikkstykker med veldefinerte akustiske egenskaper som en ikke-invasiv metode for å redusere epileptisk aktivitet, sier han.