Hyppig EEG-screening fordobler behandlingssuksessen hos for tidlig fødte
Systematisk screening for epileptiske anfall ved hjelp av hyppig EEG-monitorering (cEEG) gir et markant bedre resultat av anfallsbehandlingen hos for tidlig fødte spedbarn, enn når EEG foretas for å bekrefte observerte anfall.
Det antyder en ny studie offentliggjort i tidsskriftet Neurology, hvor amerikanske forskere har sammenliknet registerdata fra 353 spedbarn med akutte epileptiske anfall som har fått oppfølgende cEEG, med resultatene fra en prospektiv multisenterstudie hvor i alt 161 spebarn er blitt monitorert med cEEG som en screening.
I alt kunne de epileptiske anfallene behandles effektivt hos 39 prosent av de eeg-screenede barna mot 19 prosent blant de barna som fikk eeg som kontroll.
En vellykket behandling er i studien definert med at anfallene stoppet opp uten å komme tilbake innen en halv time etter den første antiepileptiske behandlingen.
Forskerne fant ut at sannsynligheten for å lykkes med behandlingen er knapt to og en halv ganger høyere ved screening av de for tidlig fødte spedbarna enn ved den reaktive strategien (OR 2.44, 95% confidence interval 1.45–4.11, p = 0.0008) når assosiasjonen mellom de to eeg-strategiene og behandlingsresultatet er beregnet ved hjelp av multivariable logistiske regresjonsanalyser og justert for kovariater.