Ny studie: Hver tiende norske parkinsonpasient har brukt cannabis
Omtrent 11 prosent av voksne nordmenn med Parkinsons sykdom svarer at de bruker, eller har brukt, cannabis for å lindre symptomer. Effekter på motoriske plager, søvnkvalitet og smerte oppgis som de viktigste årsakene til cannabisbruken.
Det viser en spørreskjemaundersøkelse som forskere ved Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser, Stavanger Universitetssjukehus, har gjennomført i samarbeid med Norges Parkinsonforbund.
– Vi rekrutterte personer med Parkinson og deres pårørende via internett. Deltakerne signerte informert samtykke og takket ja til å delta via Tjenester for Sensitive data, og ble så videreført til spørreskjemaet. Denne metoden gjorde at vi først var sikre på at alle deltakerne bare svarte en gang, men samtidig hadde tilstrekkelig skille mellom personidentifiserbare data og selve spørreundersøkelsen, sier Aleksander Hagen Erga, psykolog og postdoktor ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Bevegelsesforstyrrelser ved Stavanger universitetssjukehus.
Effekt på søvnkvalitet og smerte
Til sammen svarte 520 personer på undersøkelsen, det samme gjorde 106 pårørende. Pasientene var i alderen 60 til 71 år. 61,3 prosent av de var menn. De som var med i undersøkelsen, hadde hatt Parkinsons mellom tre til ni år. 4 prosent av pasientene rapporterte om at de for tiden bruker cannabis, mens 7,3 prosent oppga at de hadde brukt dette tidligere. De resterende 88,7 prosent hadde aldri brukt cannabis.
– Både de tidligere og nåværende cannabisbrukerne rapporterte om selvopplevde positive effekter på motoriske plager, søvnkvalitet og smerte, forteller Erga.
Den vanligste årsaken til at pasientene brukte cannabis var symptombehandling (nåværende brukere 95,2 prosent vs. tidligere brukere 76,3 prosent) og avslapping (nåværende brukere 33,3 prosent vs. tidligere brukere 13,2 prosent).
Ingen kurativ behandling
For 9,5 prosent av de nåværende brukerne og 18,4 prosent av de tidligere brukerne, var det å stoppe sykdomsprogresjon eller beskytte nervesystemet, viktige årsaker.
– Det finnes i dag ingen kurativ behandling av Parkinsons sykdom, og mange pasienter opplever at symptomene har stor innvirkning på livet deres. Det er naturlig at mange er nysgjerrige på nye behandlingstiltak som kan fungere. Parkinsons sykdom er en svært kompleks sykdom som ledsages av en rekke fysiske og psykiske symptomer som har klar innvirkning på pasientenes livskvalitet og funksjonsnivå, forteller forskeren.
Risiko for interaksjonseffekter
Studien viste at pasientene som hadde prøvd cannabis, eller som var interessert i å prøve det, var nølende med å søke råd fra leger eller annet helsepersonell. Forskerne ser på funnene som viktige fordi disse barrierene fører til at helsepersonell ikke får innsikt i hvilke pasienter som bruker cannabis.
– Jeg er opptatt av å understreke at det er svært mye vi ikke vet når det gjelder trygghet til cannabisbruk over tid, og spesielt risikoen for interaksjonseffekter med Parkinsonmedisiner. De fleste deltakerne i studien vår rapporterer om bruk av CBD-olje eller lignende. Kvaliteten på disse produktene varierer i stor grad, og mange produkter kan inneholde andre stoffer, sier Erga.